vernieuwing en onderhoud kerkzaal

Gemeenteberaad 20 september 2020

Stand van zaken

Op 20 september 2020 is er opnieuw een gemeenteberaad gehouden over de geplande vernieuwing van de kerkzaal. Hieronder staat een weerslag van de presentatie door de bouwcommissie. Dezelfde informatie is 's middags online via een Zoom-sessie gepresenteerd.

Oudere informatie over het vernieuwingsproces vindt u hier.

De stand van zaken is intussen als volgt:

• Er zijn inmiddels veel tekeningen gereed, zowel qua ontwerp als bouwkundig.
  • Het stadsdeel heeft de nodige vergunningen afgegeven.
  • De bouwcie. is bezig met het uitzoeken van een aannemer en schilder.
  • Een aparte subcommissie buigt zich over de aspecten van beeld en geluid (projectie / schermen / versterking / accoustiek).

Ontwerp

Deze serie ontwerptekeningen geeft een indruk van de nieuwe inrichting van kerkzaal. Hierboven een overzicht vanuit de noordwestelijke nis (waar nu de tentoonstellingen zijn). Het orgel wordt verplaatst naar de noordoost hoek.

kleuren

In een eerder stadium heeft de gemeente een voorkeur uitgesproken voor de kleur groen. Er is daarom gekozen voor groene tinten op de wanden, kolommen en lijsten; tinten die passen bij de kleuren van de vloer. De bovenkant van de koepel krijgt de kleur "koolzaadgeel". Vanuit de zaal is er nauwelijks direct zicht op dat plafond, maar door die felle kleur geel krijgt het licht dat naar beneden wordt weerkaatst een tint die past bij de pastelgele cirkel op de vloer eronder.

kerkzaal

Zo ongeveer ziet de kerkzaal eruit vanaf de positie waar nu het orgel staat. De opstelling van losse stoelen is in een halve cirkel. In het middenpad staat het liturgisch meubilair: doopvont, aandachtstafel en lezenaar.
Tegen de "brug" op de achtergrond komen mozaieken in een geluidsabsorberend materiaal dat de accoustiek kan verbeteren.

entree

Zicht op de zuidwestelijke hoek, waar nu de kaarsenbakken staan. Daar komt een nieuwe entree vanaf het kerkplein. Het geheel is grotendeels van glas, zodat van buitenaf er zicht is op de kerkzaal. De entreehal is van schuifdeuren voorzien.

maaltijd

Het achterste deel van de kerkzaal vanaf de "brug" naar de toren, wordt door kolommen en halfopen scheidingswanden in drieën gedeeld. Dat wordt de plek waar bijvoorbeeld de open maaltijd kan worden gehouden.

ontvangst

Tegen de wand naar de gang, bij de nieuwe entree, komt een ontvangstbalie. Daar kan worden uitgeserveerd, maar dat wordt ook de plek waar de kerkgangers welkom worden geheten. Er wordt nog nagedacht of deze opstelling vast of mobiel moet zijn.

liturgisch meubilair

ONTWERP

Pim van Dijk is door de Werkgroep Eredienst gevraagd om het nieuwe meubilair te maken uit de bestaande tafel, lezenaar en doopvontonderstel.

De Werkgroep en de Kernraad zijn blij met dit geraffineerde ontwerp, prachtig ambachtelijk houtwerk en duurzaam. Twee kwesties nog die om een oplossing vragen: wat doen we met de antependia en hoe worden deze meubels mobiel?

VIJFHOEK

Er komt een vijfhoekige tafel, die past bij de kringopstelling van de stoelen en de lezenaar waarmee ook een vijfhoek wordt gevormd.

TAFEL-VOOR-SAMEN

De aandachtstafel of tafel-voor-samen staat in de kring. Daarop staat een kaars en ligt het gebedenboek. Eens per maand vieren we avondmaal rond deze tafel.

LEZENAAR EN DOOPVONT

De lezenaar wordt aangepast aan de tafel, net als het onderstel van het doopvont. De glazen schaal is die van het huidige doopvont.

Stoelen

In de vernieuwde kerkruimte komen ook  nieuwe stoelen. De bouwcommissie heeft een shortlist van zes stoelen gemaakt.

In de uiteindelijke aanschaf worden stoelen met en zonder leuning betrokken. De bouwcommissie bekijkt ook praktische zaken als stapelbaarheid, gewicht en de mogelijkheid de stoelen te koppelen in verband met brandweervoorschriften. Ook de prijs wordt bij de besluitvorming meegenomen.

Op dit moment staan die modelstoelen in de kerkzaal. Hieruit zal de stoel gekozen worden die uiteindelijk onderdeel van het nieuwe interieur gaat worden.

Meer over de stoelkeuze vindt u hier.

Cassia Lynx

Hiller Blaq

S&RCurve

Thonet 160