Ken je mij, wie ken je dan?

kk01Terugblik op Keti Koti - 1 juli 2018

We kauwen op het bittere kruid en wrijven elkaars polsen in met kokosolie. Symbolisch worden zo de pijn en vlekken uit het verleden weggewreven. We proeven suikerriet, de zoete smaak van de vrijheid.
Het koor Sanifar zingt treurliederen.

Dat was het openingsritueel na het welkom door Mercedes Zandwijken.

Ken je mij, wie ken je dan? Dat was het thema van de 5e Ketikoti ontbijtdialoog tafel die de Stichting Ketikoti tafel en de Muiderkerk samen organiseerden.

kk02Op zondag 1 juli schoven ca 180 deelnemers aan de ontbijttafel, zwart naast wit. Het is een bijeenkomst waarop we samen stil stonden bij ons gedeelde slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor het heden.
Er waren inleidingen door ds Greteke de Vries en Elias Simonse. De laatste vertelde dat hij de voorouders van zijn Nederlandse vader ( opa was een Zeeuwse boer) kan terugvinden tot in de 16e eeuw. De gegevens van de voorouders van zijn moeder (afkomstig uit Suriname) gaan terug tot 1863, dan stopt het. Over hun slavernijverleden is niets vastgelegd.
kk03De dialoogvragen waren direct gericht op persoonlijke ervaringen, zoals “ Waar bent u bezorgd om, bang voor als u voor het eerst een persoon van een andere achtergrond/kleur ontmoet?” De geleide dialoog leverde persoonlijke ervaringen op die met de gesprekspartner werden gedeeld. Begrip voor de ander, emoties konden worden gedeeld.
Na afloop deelden men de uitkomsten van de gesprekken, was men geraakt door elkaars ervaringen en emoties. Of zoals een deelnemer het verwoordde: “Nu begrijp ik de impact van het slavernijverleden, door de verhalen van mijn gesprekspartner komt het dichtbij”.
Een actueel thema met grote impact op de stad en onze buurt, de Muiderkerk zet graag haar deuren open, levert een inhoudelijke en faciliterende bijdrage voor deze activiteit.

foto's: Hennie van NIeuwkoop